Lars Noren – Trefaldig världsmästare

 

Lars Noren la av för 30 år sen, men är ännu ett namn som kommer upp mer än ofta. Han började dom tyngdlyftare där han var väldigt lovande. Tyvärr kom knäproblem så han fick lägga ner tyngdlyftnings satsningen och gick istället över till styrkelyft.

Eftersom han var en stark och lovande tyngdlyftare hade han mycket med sig in i styrkelyftet. När han började tävla i styrkelyft var han fortfarande junior. Så 1983, när han var 22år gammal vann han inte bara SM utan NM, och VM. VM då i dubbelbemärkelse. Senior VM i Göteborg kom han tvåa vid, men efter ett positivt doping resultat av vinnaren John Gamble så blev Norén etta. En månad senare i Miami vann han junior VM, vilket var det första junior VM som ägde rum.

Hans bästa total som junior var 967,5 kg. Han gjorde den på Island vid NM. I den en 380 böj, 220 bänk och 367,5kg mark. Då var det tyngsta marken av en svensk. Dock fick man inte räkna in NM resultat som världsrekord, han fick alla fall sina lyft från vm officiella som Europa och världsrekord.

Vid VM i Nederländerna 1986 så vann han -125kg igen med 942,5kg, europa rekord. EM året där på gjorde han 972,5kg och slogg sitt tidigasre rekord. Det som primärt hjälpte till att få upp totalen var marklyftet på 387,5kg. Han var god för dessa vikter sen innan men ett grepp problem bromsade honom. Efter att kombinerat mixat grepp och tumlås så kunde han hålla i stången och dra vikterna.

Ungefär ett halvår senare vid VM i Fredrikstad hade han släppt -125 an och gått upp i plusen. Amerikanerna hade dominerat supertungvikten i alla år utom ett, då kom de tvåa på tyngre kroppsvikt. Året innan slog Mike Hall Sveriges då främsta supertungviktare, nu skulle han gå mot Norén och inför hade han både böjen och bänken på honom.

Vid vm i Norge 1987 vann Norén i storstil! Med 1077,5 kg var han långt för Mike Hall och hade vunnit redan efter ingången i mark. Han avslutade med 405 kg i mark och nytt världsrekord!

På bilden ovan ser vi Norén dra 406 kg vid SM i Göteborg 1988, ännu ett nytt världsrekord. Så vitt jag vet förlorade aldrig Norén en tävling.

Liknande inlägg