Pat Casey – Förts till 800lbs böj, 600lbs bänk och 2000lbs total.

Pat Casey, först till 800lbs böj, 600lbs bänk och 2000lbs total.

 

Casey vad född och uppväxt i Los Angeles 1939. Han började tidigt träna hemma men vid 14 års ålder anslöt han sig till George Redpath’s gym. Casey började med att tävla i bodybuilding som ung. På den tiden, 50-talet var det antingen de eller tyngdlyftning som fanns att välja för en kraftkarl.

 

Förr i bodybuilding kunde de få poäng för sin atletiska förmåga, och inte bara sin visuella. Vid en tävling när Casey var 17 år så var det oavgjort mellan han och en till. Bill Pearl som då var domare vid den här tävlingen frågade vad Casey kunde bänk, han svarade ”400”. Pearl som sig bör var misstänksam till detta, men Casey gav svar på tal. Han gick in i uppvärmningen och bänkpressade 400lbs/183kg. Pearl som var en väletablerad bodybuilder hade aldrig sätt någon oavsett vad bänkpress så mycket.

 

1958 köpte Bill Pearl Redpath’s gym, tillhåll för den unge Casey där han byggde sig stark. Han började mer och mer inrikta sig på kraft moment. Under 60 talet tränade han själv i ett träskjul mycket men även hos Bill Peanuts West. West hade det berömda gymmet Westside barbell som låg i Culver city Kalifornia. Det var många stor legendariska lyftare som tränade där, och även kom att besöka gymmet.

 

Pat avancerade i kraftlyft och blev ohyggligt stark. Innan styrkelyft var etablerat tävlade han i liknade tävlingar. Fast när styrkelyft 1965 blev en erkänd sport av AAU så började han ställa upp. Trots att Casey tävlade och var fenomenalt stark så ställde han inte upp på de amerikanska mästerskapen. Detta för att de gick på östkusten, en omfattande resa för honom att göra.

Snacket började gå hur vida den amerikanske mästaren Terry Todd faktiskt var den starkaste? Efter de första amerikanska

mästerskapen så arrangerades San Diego Invitational som tv-sändes. Där kom Todd och Casey att mötas och det blev en historisk tävling. Casey vann och blev första man att göra 2000lbs/907,5kg i totalen. Det var svart på vitt, Pat Casey var starkast!

 

Casey var inte bara först till 2000lbs total. Han var även först till och över 600lbs bänk och 800lbs böj. I kg kom han att göra som mest.

379kg böj

286kg med stopp i bänk

308kg om inte mer i mark

100kg för 5or i snedhantelpress

172kg i dips med 140kg kropsvikt

185kg i press över huvudet.