Lamar Gant – Världens bästa marklyftare!

Fem gånger sin kroppsvikt i marklyft

Lamar Gant var den första av mindre än en hand full att dragit 5 gånger sin kroppsvikt i marklyft! Mellan 1975 och 1990 skördade han totalt sexton VM guld. Han hade haft 17 om han inte bomma ut sig på amerikanska mästerskapen 1985 som resultera i att han inte fick åka på VM. Lamar dominerade på så vis styrkelyft sporten över otroligt lång tid i de lättare viktklasserna, vad han än behövde dra för vinst så gjorde han det. Trots sitt fenomenala marklyft så var inte i marklyft första momentet som Lamar satte sitt första världsrekord, det var i bänken! Nu är det vanligt att de som har lite längre armar än vad som anses proportionerligt klagar på sina dåliga bänkpress vinklar. Det är ju inte fel, lyftvägen blir längre, men man kan inte göra mycket annat än att träna. Lamar tränade och bänkpressade 160 kg och vägde inte mer än 58,5 kg. Lamar likt många andra framgångsrika lyftare på den här tiden tränades av Terry Todd som under 60 talet drog igång styrkelyft och vann många tävlingar själv.

Det är inte många som slagit världsrekord i alla grenar, med det gjorde Lamar. Som bäst var hans total 12 gånger kroppsvikten på Budweiser/Hawaii Record Breakers 1988 där han knäböjde 270 kg, bänkpressade 145 kg och marklyfte 305 kg! Detta gav alltså en total på 720 kg! Detta var 1988 så utrustningen för knäböj och marklyft var given och alla använde det, men den var långt ifrån vad den kom att bli i huruvida den ger extra kilon på stången. Han var så dominant i sin viktklass att den som var näst bäst efter honom sett över hela året var över 150 kg bakom honom. Hans 720 kg total kom först att slås på Vm 2004 i Sydafrika då 60 kg klassen hade en otroligt hög nivå med tre stycken över 720 kg! Tillbaka till det vi nämnde innan om utrustningen, den var av en helt annat karaktär här och helt annan kvalitet. Mycket av deras total var ju givetvis i bänken med bänkpress tröjor, något Lamar inte använde. Något som där emot innan lyckats med ännu är att slå hans 310 kg marklyft som han drog på VM i Australien 1988. Sug på den karamellen en stund… 310 kg på ynka 60 kg kroppsvikt, ofattbart.

Även välkänt att han hade skolios i ryggen, och en kraftig sådan. Marklyft är något han har lovprisat högt som medicin mot det. När det gäller hans träning så var det höga reps han förespråkade i alla tre moment. Höga reps då menat 25 reppare och låga 3 reppare. Singlar eller få reps var något han tyckte att man bara skulle göra nära tävling och inte syssla med mycket på träning. Löpning var också något han tränade kontinuerligt, hur mycket varierade på när under året det var. Spannet låg på allt från 30 minuter till en och en halv timme.

Lamar var inte gammal när ha började tävla. Sitt första VM och det första VM:et i IPF:s regi ägde rum 1973, då var han bara 16 år gammal. Han kom på en andra plats i klass -56 kg bakom Precious McKenzie. Han sa i en intervju i början på 90-talet att det bästa som kan hända styrkelyft är att man inom de olika förbunden förenar sig. Detta var mitt under utblomningen av vad vi ser idag, flera förbund med flera olika regler, stänger och mycket mer. Innan Lamar var 30 år hade han hört till och tävlat mot världseliten i femton år! År 1998 gjorde han sitt sista tävlande efter 26 år i världseliten med otaligt antal världsrekord där vissa än idag inte är slagna.

Lamar Gant – VM 1976

 

Gillade du artikeln kan ni stötta mig genom att handa från tyngre genom denna länken: http://tyng.re/josef_eriksson


Hideaki Inaba – 17 st Världsmästartitlar

Josef Eriksson

Josef Eriksson

Taggar: , , , , , , ,

Liknande inlägg